zoutdeeg

Basisrecept voor zoutdeeg (ook wel brooddeeg genoemd)

  • 2 kopjes goedkope bloem (geen zelfrijzend bakmeel!)
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water

Meng het geheel met de hand, met deeghaken of in de broodbakmachine tot een glad geheel. Als het te plakkerig is, kun je er nog wat meel aan toevoegen. Het deeg mag niet aan de handen plakken.

Voor gekleurd deeg kan ecoline of plakaatverf worden gebruikt. Gebruik dan iets minder water.

 

Na gebruik kun je het overgebleven deeg in een afgesloten plastic zak of trommel bewaren. Het hoeft niet in de koelkast. Als je het later weer gebruikt, kneed het dan door en voeg nog wat meel toe. Het deeg heeft de neiging om na korte tijd alweer wat vochtig te worden.

Voor het kleien van de letters leg je het letterpatroon op de werktafel, met daaroverheen een stuk bakpapier. De kleiletter kan dan zo de oven in.

afwerking

Soms heeft een kind erg warme of zweterige handen, en plakt het deeg teveel aan de handen vast. Doe dan wat extra meel op het werkblad.

Afzonderlijke kleidelen kun je steviger aan elkaar bevestigen door er even een paar gaatjes doorheen te prikken met bijvoorbeeld een cocktailprikker of prikpen.

Is je deeg heel droog, en willen onderdelen ondanks het prikken niet goed vast blijven zitten, bestrijk dan de contactoppervlakken met een beetje water.

De puntjes op de i, j, en ij bevestig je door er een cocktailprikker doorheen te prikken.

Voor oogjes gebruik ik vaak hama-kraaltjes (smeltkraaltje). Je kunt ook macaroni of rijst gebruiken ter decoratie (nagels, tanden etc.).

Gebruik een knoflookpers voor haren, spaghetti e.d.

afbakken

Om goed uit te harden moet je de letters ongeveer 3 uur bakken op 125 graden. Het kan ook op 100 graden, maar dan duurt het een stuk langer. In de praktijk wil een oven nog wel eens te warm worden, waardoor het deeg bruin kan worden. Gebruik dan een lagere temperatuur.

bewaren

Afgebakken zoutdeeg trekt vocht aan, maar je kunt het lang bewaren door het droog te houden. Mocht het toch vochtig worden, dan kun je het gewoon weer even in de oven laten uitharden.

reparaties

Schade aan afgebakken letters kun je het beste repareren met een lijmpistool met warme lijm.